vogelverschrikker trekt aandacht jury Schooltuinproject

dinsdag 23 juni 2015

Nisse, 23 juni 2015 - Aan de basisschoolkinderen van Omnisschool de Meidoorn in Nisse werd vandaag de Gouden Schoffel uitgereikt in het kader van het Nationaal Schooltuinproject 2015. Uit handen van mascotte ‘Piepertje Pom’ ontving de school deze hoofdprijs.

Aan de basisschoolkinderen van Omnisschool de Meidoorn in Nisse werd vandaag de Gouden Schoffel uitgereikt in het kader van het Nationaal Schooltuinproject 2015. Uit handen van mascotte ‘Piepertje Pom’ ontving de school deze hoofdprijs. Bovendien kregen alle leerlingen moestuindiploma’s, een grote beker, gietertjes en een kweekkasje om thuis aan de slag te gaan. De winst was te danken aan de inspanningen van de leerlingen in de moestuin van deze school en de creatie van een opvallende vogelverschrikker.

Lesprogramma
Schoolcoördinator van De Meidoorn, de heer Meulblok, was erg in zijn nopjes met de onverwachte prijs. “We zijn blij verrast met de Gouden Schoffel. Het is voor onze school een bevestiging dat we goed bezig zijn met de schooltuin, die een belangrijk onderdeel van het lesprogramma is. We zijn bovendien op weg om een ‘Groen Kindcentrum’ te worden, dus de prijs valt erg op zijn plek!”

Vogelverschrikker wedstrijd
Het Nationaal Schooltuinproject 2015 werd afgesloten met een vogelverschrikker wedstrijd. Vanaf het voorjaar ontvingen ruim 1.000 basisscholen en BSO’s een gratis mini-moestuin en kregen daarbij wekelijks ondersteuning via een online schooltuinexpert. Sommige scholen legden daarnaast nog een eigen schooltuin aan, net als De Meidoorn. Om het seizoen af te ronden was een speciale wedstrijd uitgeschreven waarbij kinderen een vogelverschrikker maakten. Er zijn veel kunstwerken ingestuurd, maar de inzending van Omnisschool De Meidoorn sprong uiteindelijk het meest in het oog van de jury.

Alles is gezondheid
De winnende school kreeg begin dit jaar ‘groene hulp’ aangeboden uit handen van Attent-ondernemer Verbeek uit het nabijgelegen Kwadendamme. Verbeek sponsorde twee schooltuinpakketten in het kader van de landelijke actie die dit jaar voor de vierde keer is georganiseerd door SPAR en waarvan Attent en Intratuin mede-hoofdsponsors zijn. Begin dit jaar ondertekende SPAR, mede namens alle sponsors van het project, een ‘plechtige’ belofte bij het landelijke project ‘Alles is gezondheid…’van het Ministerie van VWS. “Door kinderen al op jonge leeftijd bij gezonde voeding te betrekken, beïnvloeden we hun eetgewoonten positief. En daar hebben we allemaal een boodschap aan!”, aldus Susanne Kroon, commercieel directeur van SPAR. Attent ondernemer Verbeek: “Ik vind het vooral erg goed dat die kinderen lekker buiten met hun handen in de aarde hebben gespeeld en iets over groenten hebben geleerd!”

Nationaal Schooltuinproject
De doelstelling van het Nationaal Schooltuinproject is kinderen bewust maken van de herkomst van voeding en een gezonde levensstijl. Het maatschappelijke project zonder winstoogmerk werd dit seizoen mede mogelijk gemaakt door financiële en materiële steun van Hessing Supervers, het Voedingscentrum, Melvita, Bio+, HZPC, Lovemysalad.com, Rijk Zwaan, Outside Living en Pokon.