eenvoudig
10 min.
ontbijt
home recepten Zelfgemaakte granola

Zelfgemaakte granola

ingrediënten


10 min
125 gram rozijnen

dit product is niet beschikbaar

130 milliliter zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

200 gram vloeibare honing
1 eetlepel kaneel
100 gram kokoschips
100 gram lijnzaad

dit product is niet beschikbaar

350 gram havervlokken

dit product is niet beschikbaar

100 gram zonnebloempitten

dit product is niet beschikbaar

200 gram notenmix

benodigdheden

bakplaat met bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 170ºC. Meng alle droge ingrediënten, behalve de rozijnen, in een ruime kom.
  • 2 Voeg vervolgens de honing en olie toe en meng goed. Verdeel over de met bakpapier beklede bakplaat en rooster in 30 min. in het midden van de oven krokant. Schep elke 10 min. om, zodat alles gelijkmatig roostert en niet verbrandt.
  • 3 Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen. Meng de rozijnen erdoor en bewaar maximaal 3 weken in een luchtdichte pot of luchtdicht blik.

bereidingstip

<h4>Wat kun je toevoegen aan granola?</h4> • Noten en zaden: amandelen, pecannoten, walnoten, pistache, pompoenpitten, zonnebloempitten. </br> • Gedroogd fruit: rozijnen, cranberry’s, abrikozen, dadels, vijgen, mango, kokosflakes.</br> • Extra crunch: gepofte rijst, quinoa, lijnzaad, chiazaad.</br> • Na het bakken: pure chocolade, witte chocolade, cacaonibs of pindakaas swirl.. <h4>Welke kruiden kun je toevoegen? </h4> Lekker bij granola: kaneel, vanille, kardemom, cacao, citroen- of sinaasappelrasp.. <h4> Hoe maak je granola extra knapperig? </h4> Maak granola extra knapperig door voldoende olie of honing te gebruiken, op lage temperatuur (150-160°C) te bakken en tussendoor af en toe te roeren. Laat de granola volledig afkoelen op de bakplaat: tijdens het afkoelen wordt hij pas echt crunchy.. <h4> Hoe kun je granola goed bewaren? </h4> Bewaar granola in een luchtdichte pot op een koele, droge plek. Zorg dat hij volledig is afgekoeld voordat je ’m opbergt, anders wordt hij zacht. Zo blijft granola 2–3 weken knapperig en vers.. <h4>Hoe gezond is zelfgemaakte granola?</h4> Zelfgemaakte granola is vaak gezonder dan kant-en-klaar, omdat je zelf bepaalt hoeveel suiker, olie en zoete extra's je toevoegt. Het zit vol vezels, noten en zaden, maar blijft wel energierijk. Met weinig suiker en voldoende havermout maak je een voedzame, dagelijkse optie.. <h4>Wat is gezonder, brood of granola?</h4> Dat hangt af van de hoeveelheid en samenstelling. Volkoren brood bevat minder calorieën en minder vet dan granola en is daardoor vaak de lichtere, dagelijkse keuze. Granola is voedzaam, maar door noten, olie en zoetmakers ook calorierijker. Als ontbijt is brood dus meestal het gezondere basisproduct, terwijl granola vooral past als kleine portie met yoghurt of fruit.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 222 kcal
vet 14 gram
verzadigd vet 3 gram
koolhydraten 18 gram
eiwit 4 gram
Terugroepactie | SPAR Slavink 2st