vershoudfolie
broodvorm
bakplaat
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
vershoudfolie
broodvorm
bakplaat
bereiden
bereidingstip
Gebruik je verse gist, los deze dan eerst op in een beetje lauwwarm water en giet de gist in een kuiltje in de bloem. Zorg dat het zout goed is vermengd met de bloem. Direct contact met zout vermindert de werking van gist. . <h4>Soorten meel en bloem</h4> • Bloem: gezeefd, bevat minder zemelen; zorgt voor lichter brood.</br> • Meel: volkoren, bevat hele graankorrel (zemelen, kiem); voedzamer en voller van smaak.</br> • Andere soorten: spelt, rogge, maismeel, boekweit. . <h4>Hoe kneed je brooddeeg? </h4> Je kunt brood met de hand kneden. Kneed het deeg 10-15 min. tot het deeg soepel en elastisch is. Je kunt ook een machine met deeghaken gebruiken. Laat de machine het zware werk doen voor 8-10 min. . <h4>Tips voor het rijzen van brood</h4> • Zet het deeg op een tochtvrije, warme plek (ca. 25-30 °C).</br> • Dek af met een vochtige doek of vershoudfolie om uitdroging te voorkomen.</br> • Geef het tijd: laat het deeg verdubbelen in volume (meestal 1-1,5 uur). . <h4>Is het goedkoper om zelf brood te bakken?</h4> De kosten waar je rekening mee moet houden zijn de inkoop van bloem/meel, gist, water, zout, eventueel olie of suiker. Deze ingrediënten zijn goedkoop. Ook moet je rekening houden met energiekosten. Om zelf brood te bakken is meestal vergelijkbaar of iets goedkoper dan kwalitatief goed bakkersbrood, zeker bij eenvoudige broden. Maar vergeet niet dat tijd en arbeid ook meespelen!. <h4>Hoe krijg je zelfgebakken brood luchtiger? </h4> • Kneed lang genoeg! </br> • Laat het deeg lang genoeg rijzen (en eventueel een tweede keer). </br> • Gebruik lauwwarm water bij het maken van het deeg.</br> • Voeg een klein beetje vet (olie/boter) toe voor zachtere kruim.</br> • Bak in een hete oven (begin bij ca. 220 °C) voor een goede ovenrijs. . <h4>Wat zijn veelgemaakte fouten bij zelf brood bakken? </h4> • Te weinig kneden of juist te veel. Kneed tot het deeg elastisch en soepel aanvoelt. </br> • Te korte of te lange rijstijd. Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in volume. </br> • De oven niet goed voorverwarmen. </br> • Ingrediënten niet goed afwegen. Gebruik een weegschaal en houd je aan het recept! </br> • Brood te snel aansnijden. Laat het brood goed afkoelen voordat je het aansnijdt. </br>
voedingswaarde (per 100 gram/ml)
energie | 295 kcal |
vet | 1 gram |
verzadigd vet | 0 gram |
koolhydraten | 60 gram |
eiwit | 11 gram |
WEB01-SPAR-PU