6 personen
gemiddeld
30 min.
lunch, brunch, bijgerecht, ontbijt
home recepten Basisrecept witbrood

Basisrecept witbrood

ingrediënten


30 min
6 personen
bloem

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter water

dit product is niet beschikbaar

20 gram verse gist
1 zakje gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar

10 gram zout

dit product is niet beschikbaar

500 gram tarwebloem

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

vershoudfolie

broodvorm

bakplaat

  • 1 Mengen: doe de bloem in een grote kom en meng eerst het zout en dan de gedroogde gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet een gedeelte van het water erin. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot het deeg elastisch aanvoelt. Voeg eventueel de rest van het vocht toe.
  • 2 Kneden: bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. Vouw het deeg dubbel en kneed het in de andere richting. Zo rek je de gluten in de bloem op. Dit zorgt samen met het koolzuur uit de gist voor een luchtig brood.
  • 3 Eerste rijzing: bestuif de mengkom licht met bloem, leg het deeg erin en dek af met vershoudfolie of een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
  • 4 Vormen: kneed het deeg nogmaals door. Vorm een rol van het deeg, vouw de deeguiteinden terug en leg de deegnaad onder in de vorm. Leg plaat- of vloerbrood los op de bakplaat. Dek het deeg af.
  • 5 Tweede rijzing: laat het deeg 30-50 minuten narijzen. Niet langer, dan zakt het in tijdens het bakken. Het deeg is goed als de indruk van een vinger langzaam terugveert.
  • 6 Bakken: knip of snijd het deeg eventueel in. Besprenkel met water voor een glanzende korst en bak midden in de oven op 220°C. Het brood is gaar als het goudbruin is en hol klinkt als je er tegenaan tikt. Haal het brood uit de vorm of van de plaat en laat het 30 minuten afkoelen op een rooster.

bereidingstip

Gebruik je verse gist, los deze dan eerst op in een beetje lauwwarm water en giet de gist in een kuiltje in de bloem. Zorg dat het zout goed is vermengd met de bloem. Direct contact met zout vermindert de werking van gist. . <h4>Soorten meel en bloem</h4> • Bloem: gezeefd, bevat minder zemelen; zorgt voor lichter brood.</br> • Meel: volkoren, bevat hele graankorrel (zemelen, kiem); voedzamer en voller van smaak.</br> • Andere soorten: spelt, rogge, maismeel, boekweit. . <h4>Hoe kneed je brooddeeg? </h4> Je kunt brood met de hand kneden. Kneed het deeg 10-15 min. tot het deeg soepel en elastisch is. Je kunt ook een machine met deeghaken gebruiken. Laat de machine het zware werk doen voor 8-10 min. . <h4>Tips voor het rijzen van brood</h4> • Zet het deeg op een tochtvrije, warme plek (ca. 25-30 °C).</br> • Dek af met een vochtige doek of vershoudfolie om uitdroging te voorkomen.</br> • Geef het tijd: laat het deeg verdubbelen in volume (meestal 1-1,5 uur). . <h4>Is het goedkoper om zelf brood te bakken?</h4> De kosten waar je rekening mee moet houden zijn de inkoop van bloem/meel, gist, water, zout, eventueel olie of suiker. Deze ingrediënten zijn goedkoop. Ook moet je rekening houden met energiekosten. Om zelf brood te bakken is meestal vergelijkbaar of iets goedkoper dan kwalitatief goed bakkersbrood, zeker bij eenvoudige broden. Maar vergeet niet dat tijd en arbeid ook meespelen!. <h4>Hoe krijg je zelfgebakken brood luchtiger? </h4> • Kneed lang genoeg! </br> • Laat het deeg lang genoeg rijzen (en eventueel een tweede keer). </br> • Gebruik lauwwarm water bij het maken van het deeg.</br> • Voeg een klein beetje vet (olie/boter) toe voor zachtere kruim.</br> • Bak in een hete oven (begin bij ca. 220 °C) voor een goede ovenrijs. . <h4>Wat zijn veelgemaakte fouten bij zelf brood bakken? </h4> • Te weinig kneden of juist te veel. Kneed tot het deeg elastisch en soepel aanvoelt. </br> • Te korte of te lange rijstijd. Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in volume. </br> • De oven niet goed voorverwarmen. </br> • Ingrediënten niet goed afwegen. Gebruik een weegschaal en houd je aan het recept! </br> • Brood te snel aansnijden. Laat het brood goed afkoelen voordat je het aansnijdt. </br>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 295 kcal
vet 1 gram
verzadigd vet 0 gram
koolhydraten 60 gram
eiwit 11 gram
Terugroepactie | Lay's Wokkels & Bugels