6 personen
eenvoudig
20 min.
klein gerecht, klein gerecht/hapje, voorgerecht
home recepten Bruschetta met balsamico-tomaatjes en tijm

Bruschetta met balsamico-tomaatjes en tijm

ingrediënten


20 min
6 personen
1 ciabatta
1 takje tijm

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels balsamicoazijn

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels olijfolie extra vierge

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

250 gram snoeptomaatjes

benodigdheden

grillpan

fijne rasp

  • 1 Snijd de tomaatjes in kwarten en doe ze in een schaal. Rasp ½ teentje knoflook erboven. Voeg de olie, azijn en blaadjes van de takjes tijm toe. Breng op smaak met zout en peper. Schep om en laat minimaal 10 min. marineren.
  • 2 Snijd intussen het brood in sneetjes. Verhit de grillpan. Gril de sneetjes brood in 1-2 min. per kant lichtbruin en leg ze op een schaal.
  • 3 Wrijf de bovenkant van de sneetjes brood in met de snijvlakken van het overgebleven teentje knoflook. Verdeel de gemarineerde tomaatjes over de bruschetta.

bereidingstip

• Bruschetta maak je met een stevig brood, zoals ciabatta of een volkorenbrood.<br/> • Je kunt het brood op de grill roosteren of in de grillpan (2-3 minuten per kant), of in een heteluchtoven op 200°C. Dat kan in 5-7 minuten.<br/> • Voeg voor een zachtere smaak een beetje honing toe. <br/> • Het geheim van een perfecte bruschetta? Dat zit in een goede balans tussen knapperig brood en frisse toppings. Beleg je brood pas vlak vóór het serveren, zodat het krokant blijft. . <h4>Wat is bruschetta?</h4> Bruschetta (meervoud: bruschette) is gegrild brood dat oorspronkelijk uit Italië komt. Het brood wordt ingesmeerd met knoflook, olijfolie, zout en peper. Oorspronkelijk werd het geserveerd als voorgerecht of als tussendoortje, maar hij wordt ook steeds populairder als borrelsnack. . <h4>Variatietips</h4> • Met bruschetta kun je vrijwel eindeloos variëren, alleen al met de kruiden. Vervang de tijm door basilicum, oregano of rozemarijn.<br/> • Liever iets pittiger? Voeg een snufje chili- of paprikavlokken toe.<br/> • Gebruik een beetje wittewijn- of sherryazijn in plaats van balsamico. Dat smaakt wat frisser en milder.<br/> • De tomaatjes kun je vervangen door geroosterde paprika voor een zoetere smaak.<br/> • Strooi wat verkruimelde feta of mozzarella over de tomatenmix voor romigheid. <br/> • Garneer de bruschetta met pijnboompitten voor extra textuur.. <h4>Kun je bruschette van tevoren maken en bewaren?</h4> • Deels. Een belegde bruschetta wordt heel snel zompig, dus die kun je niet goed bewaren. Maar het tomatenmengsel kun je 1 dag van tevoren maken. Bewaar het afgedekt in de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen voordat je het serveert.<br/> • Je kunt het brood voorgesneden bewaren en pas vlak voor het serveren roosteren. Dan is het niet alleen lekker warm, maar ook een stuk knapperiger.<br/> • Wil je toch van tevoren roosteren? Doe dat dan niet langer dan een paar uren eerder. Laat het brood afkoelen en bewaar het luchtdicht op kamertemperatuur. <br/> • Je kunt het brood eventueel nog even opwarmen in de oven voordat je het serveert.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 157 kcal
vet 5 gram
verzadigd vet 1 gram
koolhydraten 23 gram
eiwit 4 gram