4 personen
gemiddeld
25 min.
tussendoortje, bijgerecht
home recepten Chocolade borstplaat

Chocolade borstplaat

ingrediënten


25 min
4 personen
1 eetlepel cacaopoeder

dit product is niet beschikbaar

200 gram witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

6 eetlepels melk

dit product is niet beschikbaar

100 gram poedersuiker

dit product is niet beschikbaar

40 gram boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

grote borstplaatvorm

klein borstplaatvormpje

  • 1 Smeer de binnenkant van de vorm of de vormpjes dun in met boter. Leg de vorm(en) op een vel bakpapier.
  • 2 Zeef het poedersuiker, zodat alle klontjes verdwenen zijn.
  • 3 Verwarm de melk in een steelpan op een vrij lage stand. Roer de basterdsuiker er met een houten lepel door. Laat dit mengsel 1 minuut zachtjes koken.
  • 4 Haal de pan van de hittebron en roer snel de poedersuiker en de cacaopoeder erdoor.
  • 5 Schenk dit mengsel in de vorm of vormpjes. Laat de borstplaat afkoelen en hard worden.

bereidingstip

Het borstplaatmengsel kan ook op een platte schaal worden gestort en na afkoelen in stukken worden gebroken.. Vervang voor het maken van borstplaat met koffiesmaak de cacaopoeder door oploskoffie.. <h4>Waarom wordt mijn roomborstplaat niet hard?</h4> Dat komt meestal doordat het suikermengsel niet heet genoeg is geworden. Voor een stevige borstplaat moet het suikermengsel een temperatuur van ongeveer 115 tot 120 graden Celsius bereiken. Gebruik bij voorkeur een suikerthermometer om dit precies te meten. Ook belangrijk: blijf goed roeren terwijl het afkoelt, anders kristalliseert de suiker niet goed en blijft de borstplaat te zacht.. <h4>Wat is het verschil tussen fondant en borstplaat?</h4> Fondant en borstplaat worden allebei gemaakt van suiker, maar verschillen in structuur en bereidingswijze. Fondant is glad, zacht en glanzend en wordt vaak gebruikt als decoratie op taarten. Het ontstaat door suikersiroop langdurig te kneden of te mengen tot een romige massa. Borstplaat is brosser en wordt steviger. Bij borstplaat kristalliseert de suiker deels weer, waardoor je dat typische ‘breekbare’ mondgevoel krijgt. Voeg je room of melk toe aan borstplaat, dan krijg je de variant roomborstplaat. Iets voller en romiger van smaak.. <h4>Hoe lang blijft een borstplaat goed?</h4> Zelfgemaakte borstplaat kun je het beste binnen 1 tot 2 weken opeten. Bewaar de borstplaat luchtdicht en op een droge, koele plek (maar niet in de koelkast, want dan kan het vocht aantrekken). Bij goed bewaren blijft de structuur knapperig en de smaak op z’n best.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 390 kcal
vet 9 gram
verzadigd vet 6 gram
koolhydraten 76 gram
eiwit 1 gram