uitdagend
40 min.
nagerecht, nagerecht/gebak

Eclairs

ingrediënten


40 min
100 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel bloem

dit product is niet beschikbaar

100 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

75 gram kristalsuiker

dit product is niet beschikbaar

6 eieren

dit product is niet beschikbaar

350 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

1 vanillestokje

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

mixer

spuitzak

bakplaat met bakpapier

spuitzak

  • 1 Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng het merg samen met het stokje en 250 ml melk aan de kook. Splits intussen 2 eieren, de eiwitten gebruik je niet.
  • 2 Roer met een garde de eidooiers los met de fijne kristalsuiker en de 1 el bloem. Roer er een beetje hete melk door. Giet dit mengsel terug in de pan met melk en roer goed door. Laat het mengsel op een lage stand al roerend garen en dikker worden. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen voordat je de room op de eclairs spuit.
  • 3 Verwarm de oven voor op 200ºC. Breng 100 ml water met de rest van de melk (100 ml) en de boter zachtjes aan de kook tot de boter helemaal gesmolten is. Schakel de warmtebron uit en roer de bloem er in één keer door tot er een bal ontstaat die van de bodem van de pan loslaat. Roer een voor een 4 eieren erdoor en klop vervolgens met een mixer tot een glad beslag.
  • 4 Schep het beslag over in een spuitzak en spuit lange strepen (8 cm) op de met bakpapier beklede bakplaat. Zorg bij het spuiten van het beslag voor wat tussenruimte, de eclairs lopen iets uit.
  • 5 Bak de eclairs in de oven in 25 min. gaar en goudbruin. Zet de oven uit en laat de eclairs in de oven afkoelen, open de oven niet.
  • 6 Halveer de eclairs horizontaal met een scherp mes en spuit met een spuitzak met gladde spuitmond een streep banketbakkersroom (zie tip) op de onderste helft. Dek af met de bovenste helft. Garneer met een laagje glazuur en decoratie naar keuze.

bereidingstip

• Soezendeeg is gevoelig: te veel ei maakt het slap, te weinig melk maakt het droog. Alleen met de juiste verhoudingen in het deeg van melk, boter, ei en bloem krijg je eclairs die luchtig rijzen, mooi hol worden vanbinnen en een licht krokante buitenkant hebben. <br/> • Laat het deeg goed drogen in de pan voordat je de eieren toevoegt. Het resultaat: een lekker luchtige eclair. . <h4>Variatietips</h4> Vulling met een smaakje: <br/> • Mokka: voeg oploskoffie naar smaak toe aan de melk. <br/> • Chocolade: voeg 1 tl cacaopoeder toe of laat geraspte pure chocolade smelten in de melk. <br/> • Fruit: voeg 1 el gepureerd fruit naar smaak toe aan de afgekoelde room. <br/> • Citrus: voeg 1 tl geraspte sinaasappel- of citroenschil en een paar druppels citroensap toe aan de afgekoelde room. . <h4>Wat zijn eclairs?</h4> Een eclair is een Frans gebakje, op basis van soezendeeg. Het Franse woord ‘éclair’ betekent bliksemschicht. Het gebakje zou die naam hebben gekregen omdat je hem supersnel op kunt eten. Maar neem gerust wat meer tijd om ervan te genieten. . <h4>Serveertips</h4> • Krijg je visite op de koffie of thee? Serveer eclairs als smakelijk gebakje.<br/> • Met de juiste saus erbij zijn eclairs ook een lekker dessert. Chocoladesaus is dé klassieker, maar probeer ook eens karamel- of vanillesaus. . <h4>Glazuren maar</h4> Roer druppelsgewijs water door 100-150 g gezeefde poedersuiker tot het een dik, vloeibaar wit glazuur is. Gebruik bij gekleurd glazuur wat minder water of meer suiker voor de juiste dikte. Zo geef je het glazuur een natuurlijk kleurtje: <br/> • Roze/paars: voeg druppels frambozen-, bosbessen- of bietensap toe. <br/> • Bruin: voeg een beetje cacaopoeder of oploskoffie toe. <br/> • Geel/oranje: voeg wat kurkuma (koenjit) of druppels wortelsap toe. <br/> Je kunt het glazuur ook kleuren met wat druppels levensmiddelenkleurstof. . <h4>Hoe bewaar je eclairs?</h4> • Ongevulde eclairs kun je 1-2 dagen op kamertemperatuur bewaren, in een goed afgesloten doos. Niet in de koelkast: daar worden ze taai van. <br/> • Gevulde eclairs moet je juist wél in de koelkast bewaren, omdat de vulling anders bederft. Dat kan tot 2 dagen. Het deeg wordt wel na een paar uur al zachter door de vulling. <br/> • Ongevulde eclairs kun je goed invriezen. Ze blijven tot 1 maand houdbaar als je ze stevig verpakt in een afsluitbaar zakje. Ontdooi ze rustig op kamertemperatuur. Zo blijft de structuur mooi luchtig en krokant. <br/> • Gevulde eclairs invriezen is niet aan te raden. De vulling gaat door vriezen snel schiften. <br/> • Ongevulde, ontdooide eclairs maak je weer lekker krokant in de oven (5 min op 160°C).


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 0 kcal
vet 0 gram
verzadigd vet 0 gram
koolhydraten 0 gram
eiwit 0 gram
Terugroepactie | Biologische huiswijn rood 1 liter Biologische huiswijn rood 1 liter