6 personen
gemiddeld
165 min.
hoofdgerecht
home recepten Gevulde kalkoen met bessenglazuur

Gevulde kalkoen met bessenglazuur

ingrediënten


165 min
6 personen
1 theelepel citroensap

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel rodewijnazijn

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel paprikapoeder

dit product is niet beschikbaar

theelepel kaneelpoeder

dit product is niet beschikbaar

6 eetlepels bosbessenjam

dit product is niet beschikbaar

150 gram katenspek

dit product is niet beschikbaar

2 takjes tijm

dit product is niet beschikbaar

50 gram amandelen

dit product is niet beschikbaar

50 gram walnoten

dit product is niet beschikbaar

5 sneeën volkorenbrood

dit product is niet beschikbaar

12 gedroogde abrikozen

dit product is niet beschikbaar

1 appel

dit product is niet beschikbaar

2 stengels bleekselderij

dit product is niet beschikbaar

2 kleine kalkoenen

  • 1 Leg de kalkoen (afgedekt) 1 uur voor gebruik uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 160°C.
  • 2 Meng de bleekselderij, de appel, de abrikozen, het broodkruim, de noten, de tijm en zout en peper. Vul de kalkoen met dit mengsel.
  • 3 Bestrooi de kalkoen met zout en peper. Steek de buikholte dicht met cocktailprikkers.
  • 4 Leg 2 grote stukken bakpapier kruislings in de braadslee. Bedek de bovenkant van de kalkoen met het katenspek. Leg de kalkoen op het bakpapier. Vouw het bakpapier omhoog en bind het dicht met het keukengaren.
  • 5 Schuif de braadslee in het midden van de oven en braad de kalkoen in 2-2,5 uur gaar.
  • 6 Verwarm de ingrediënten voor het glazuur. Laat dit iets inkoken, zodat het stroperig wordt.
  • 7 Vouw het bakpapier open. Bestrijk de kalkoen met het glazuur en zet hem nog 15 minuten in de oven of 5 minuten onder een hete ovengrill.

bereidingstip

<h4>Wanneer is de gevulde kalkoen gaar?</h4> Een kalkoen is gaar als het vlees wit en stevig is en er helder sap uitkomt. Bij een gevulde kalkoen duurt het langer dan bij een ongevulde. Check het altijd met een vleesthermometer: in het dikste deel van de dij moet de kerntemperatuur 75 °C zijn. Tips: <ul> <li>Prik niet tegen het bot, dat geeft een vertekende temperatuur.</li> <li>Meet ook in de vulling; die moet minimaal 75 °C zijn.</li> <li>Houd rekening met de grootte: een kalkoen van 3 kg heeft ca. 2,5 uur nodig, bij 5 kg zit je al gauw op 3,5 uur of langer.</li> <li>Laat de kalkoen na het garen 15 minuten rusten onder aluminiumfolie; zo blijft hij sappig.</li>. <h4>Gevulde kalkoen aansnijden</h4> Laat de kalkoen na het garen eerst 15 minuten rusten onder losjes aluminiumfolie. Zo blijven de sappen in het vlees en wordt hij makkelijker te snijden. Tips: <ul> <li>Gebruik een scherp vleesmes of tranchermes.</li> <li>Begin met de poten en vleugels: snijd ze los bij het gewricht.</li> <li>Snijd de borstfilets in de lengte los en daarna in dunne plakken.</li>. <h4>Hoe lang moet een gevulde kalkoen in de oven?</h4> Reken gemiddeld 35 minuten per kilo bij 180 °C. Omdat de vulling de garing vertraagt, duurt het altijd iets langer dan bij een ongevulde kalkoen. Gebruik een vleesthermometer om zeker te weten dat hij gaar is (75 °C in dij en vulling).. <h4>Waarmee kun je een kalkoen het beste vullen?</h4> Ga voor een vulling die sappig blijft in de oven. Denk aan een mengsel van brood, ui, knoflook, kruiden, gehakt, noten en gedroogd fruit. Ook appels, cranberries of sinaasappelpartjes geven frisheid en extra smaak.. <h4>Hoeveel gevulde kalkoen heb ik nodig voor 10 personen?</h4> Richtlijn: ca. 300 g kalkoen per persoon. Voor 10 personen heb je dus een kalkoen van 3,5 à 4 kg nodig. Liever wat extra? Kies een exemplaar van 4,5 kg, zodat je zeker genoeg hebt én wat restjes overhoudt.

wijnadvies

Erg smakelijk met een stevige Chardonnay. Yellow Tail, Indomita Reserve of Montalto. Ook rood van de pinot noir laat zich smaken: Domaine Brunet of Bourgogne.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 590 kcal
vet 26 gram
verzadigd vet 7 gram
koolhydraten 32 gram
eiwit 54 gram