4 personen
gemiddeld
25 min.
hoofdgerecht

Kaasfondue

ingrediënten


25 min
4 personen
1 eetlepel aardappelzetmeel

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel maizena

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels gedroogde oregano

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel dijonmosterd

dit product is niet beschikbaar

400 gram belegen boerenkaas

dit product is niet beschikbaar

400 gram emmentaler kaas

dit product is niet beschikbaar

400 gram belegen kaas

dit product is niet beschikbaar

400 gram gruyère
400 milliliter droge witte wijn

dit product is niet beschikbaar

1 teentje knoflook

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

fonduepan

rechaud

  • 1 Halveer het teentje knoflook en wrijf de binnenkant van de fonduepan in met de snijkanten.
  • 2 Verhit de wijn in de pan tot tegen de kook aan. Voeg de kazen in delen toe en laat ze al roerend smelten. Breng op smaak met de mosterd en kruiden.
  • 3 Roer de maïzena met een beetje water glad en bind de fondue ermee.

bereidingstip

• Let op: dit recept is niet geschikt voor zwangere vrouwen, vanwege de droge witte wijn. In plaats daarvan kun je ook alcoholvrije witte wijn gebruiken of groentebouillon. Zorg er ook voor dat je fonduut met kaas van gepasteuriseerde melk. Kazen van ongepasteuriseerde melk kunnen bacteriën bevatten die niet goed zijn voor zwangeren. Met deze kleine aanpassingen kan de hele familie meedoen!<br/> • Gebruik altijd geraspte kaas, want die smelt gelijkmatig. <br/> • De kaas in dit recept kan dierlijk stremsel bevatten. Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan een kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo. . <h4>Diptips: welke kaas, groenten en vlees passen bij kaasfondue?</h4> • Kaasfondue komt uit Zwitserland en daarom worden er meestal Zwitserse kazen bij gegeten. Emmentaler is een goede keuze naast gruyère. Of haal je kaas gewoon uit eigen land. Belegen Goudse kaas is ook prima voor de fondue en is ook nog eens geschikt voor zwangere vrouwen (zie ook de bereidingstips).<br/> • Kies groenten die een knapperige bite geven. Bijvoorbeeld komkommer, paprika, wortelsticks en bleekselderij. Vooraf geroosterde broccoli, bloemkool of aardappelpartjes doen het ook goed.<br/> • Wil je vlees dippen in de fondue? Gerookte kipfilet doet het prima met kaas. Ook lekker zijn dunne rosbief, beenham (zonder honinglaag) en gebakken spekreepjes. Voor de stevige trek zijn er mini-gehakballetjes.<br/> • Ook kun je vis fonduen. Gerookte zalm of forel zijn prima keuzes, net als gekookte of gebakken garnalen. Verrassend lekker: tonijn uit blik. Wel eerst goed laten uitlekken. <br/> • Serveer vlees en vis apart van elkaar en zorg ervoor dat ze gegaard en warm zijn. Als je wil, kun je daar een warmhoudplaat voor gebruiken.. <h4>Serveertip</h4> • Serveer met stokbrood, geblancheerde broccoliroosjes, wortel en cherrytomaatjes.<br/> • Lekkere extraatjes om bij de kaasfondue te eten: gare krieltjes, zilveruitjes, augurkjes en gekookte of gegrilde champignons.<br/> • Je kunt beter geen koud water, melk of frisdank drinken. Dat is niet goed voor je maag tijdens het fonduen. Licht bier en wijn kunnen wel (met mate natuurlijk!), net als warme appelcider, appelsap of druivensap.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 520 kcal
vet 38 gram
verzadigd vet 24 gram
koolhydraten 4 gram
eiwit 30 gram
Terugroepactie | Biologische huiswijn rood 1 liter Biologische huiswijn rood 1 liter