6 personen
gemiddeld
10 min.
nagerecht/desserts, nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Pruimentaart

Pruimentaart

ingrediënten


10 min
6 personen
3 eieren

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

50 gram kristalsuiker

dit product is niet beschikbaar

100 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

roomboter

dit product is niet beschikbaar

500 gram pruimen

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal

satéprikker

  • 1 Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in met de boter. Ontpit de pruimen, snijd hele grote pruimen in kwarten. Verdeel de pruimen over de bodem van de schaal
  • 2 Meng de bloem met de suiker en een snufje zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en voeg de melk en eieren toe. Roer alles vanuit het midden tot een glad beslag. Giet het beslag over de pruimen.
  • 3 Bak de taart in 30 min. in de oven gaar en goudgeel. Steek een satéprikker in het midden van de taart. Komt deze er schoon uit, dan is de taart gaar. Bak de taart anders nog iets langer en herhaal de test. Snijd de taart, warm of lauw, in punten.

bereidingstip

• Je hoeft de pruimen niet per se te schillen. Tijdens het bakken wordt de schil zacht en dat geeft meer kleur, smaak en textuur. Is de pruimenschil wel erg taai, of wil je een heel gladde vulling? Dan kun je de pruimen beter schillen.<br/> • Je kunt meer pruimen toevoegen, tot ongeveer 250 g meer. Dat geeft meestal geen problemen, zolang de taartvorm niet overstroomt of te nat wordt. Dan kun je beter een grotere taart- of quichevorm gebruiken.<br/> • Lijkt het beslag te dun? Voeg dan 25-50 g extra bloem toe. Ook verstandig als je meer pruimen gebruikt. <br/> • Laat het beslag 10-15 minuten rusten voordat je het in de vorm giet. Dan krijgt het deeg een betere textuur.. <h4>Wanneer is eigenlijk het pruimenseizoen?</h4> Pruimentaart is natuurlijk het lekkerst met verse pruimen. Maar wanneer zijn ze verkrijgbaar? In Nederland is dat meestal van juli tot september. Het hoogtepunt ligt in augustus. In die maand worden veel verschillende rassen geoogst. . <h4>Pruimentaart bewaren</h4> • Je kunt deze taart prima bewaren, inclusief pruimenvulling.<br/> • Op kamertemperatuur blijft hij 1-2 dagen goed, maar dek hem wel af met folie. Of gebruik een taartdoos.<br/> • In de koelkast blijft hij 3-4 dagen goed. Maar ook hier geldt: afdekken.<br/> • Als je de taart goed inwikkelt in plasticfolie en daarna in aluminiumfolie, kun je hem invriezen. Of stop hem in een taartdoos. Dan blijft deze pruimentaart 2-3 maanden goed. <br/> • Laat de taart ontdooien in de koelkast (8-12 uur). Daarna kun je hem eventueel kort opwarmen (ca. 150°C, 10-15 min.).. <h4>Hoe eet je pruimen?</h4> Pruimen over? Eet ze vers (goed gewassen, met schil) of snijd ze door de fruitsalade. Onrijpe pruimen zijn te hard om rauw te eten - die gebruik je beter voor recepten zoals een pruimentaart.

wijnadvies

Ga voor een zoete wijn, een Muscat de Rivesaltes, een Muscat de Frontignan of een soortgelijke zoete dessertwijn (9-11ºC).


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 160 kcal
vet 5 gram
verzadigd vet 2 gram
koolhydraten 22 gram
eiwit 6 gram