eenvoudig
20 min.
brunch
home recepten Scones basisrecept

Scones basisrecept

ingrediënten


20 min
150 gram abrikozenjam

dit product is niet beschikbaar

150 gram frambozenjam
170 gram clotted cream
75 milliliter karnemelk

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter volle melk

dit product is niet beschikbaar

3 eieren

dit product is niet beschikbaar

16 gram bakpoeder

dit product is niet beschikbaar

500 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

75 gram ongezouten boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

mixer met deeghaken

koekjessteker

bakplaat met bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de boter in piepkleine blokjes.
  • 2 Kneed met de mixer van de bloem, het bakpoeder, de boter, 2 eieren, de melk, karnemelk en 8 g zout een samenhangend deeg.
  • 3 Rol het deeg uit tot een deeglap van 2 cm dikte. Steek met een koekuitsteker 12 cirkels uit het deeg of snijd het deeg in 12 blokjes. Leg de scones op de bakplaat; houd wat afstand want de broodjes rijzen tijdens het bakken nog.
  • 4 Klop het laatste ei los. Bestrijk de scones dun met ei. Bak ze in de oven in 20 min. lichtbruin en gaar.
  • 5 Serveer de scones lauwwarm of op kamertemperatuur met de clotted cream en lemon curd of frambozenjam.

bereidingstip

Zo maak je het perfecte deeg: <br/> • kneed het deeg niet te lang, eerder iets aan de korte kant. Het hoeft niet helemaal glad te zijn, zodra het samenhangt is het goed. Lang kneden kan scones snel taai maken.<br/> • Gebruik ijskoude boter en koude melk. Dit zorgt voor een luchtige en zachte textuur.<br/> • Rol het deeg niet te lang en niet te dun uit (ongeveer 2-3 cm dik). Hierdoor rijzen de scones beter. <br/> • Bak de scones in een hete oven (200-220°C). Dit zorgt ervoor dat ze snel rijzen en een mooie gouden kleur krijgen. <br/> • Bestrijk de scones voor het bakken met losgeklopt ei voor een mooie glanzende korst. . <h4>Wat zijn scones en waar komen ze vandaan?</h4> Scones komen oorspronkelijk uit Schotland, maar zijn populair in het hele Verenigde Koninkrijk. En ja, zelfs daarbuiten. Scones bestaan uit bloem, bakpoeder, boter, melk en vaak eieren. Voor de klassieke Engelse scone gebruik je ook karnemelk, wat zorgt voor de typische luchtige en zachte structuur. . <h4>Variatietips: zoet en hartig</h4> • Voeg hartige ingrediënten toe aan het deeg zoals geraspte kaas, fijngesneden ham of spek, zongedroogde tomaatjes, of een snufje chilipoeder. Voeg de ingrediënten pas toe zodra de natte en droge ingrediënten zijn gemengd. <br/> • Met rozijnen: kneed 3 el rozijnen door het deeg. Wel de rozijnen eventueel eerst in appelsap, sinaasappelsap, amaretto of rum. <br/> • Met citroen: kneed de rasp van 2 schoongeboende citroenen door het deeg. <br/> • Met olijven: kneed 3 el grof gehakte zwarte en/of groene olijven door het deeg. <br/> • Met kruiden: kneed 15 g fijngehakte kruiden (bijv. basilicum, dille, peterselie en/of bieslook) door het deeg. <br/> • Nog meer variatietips? Hier vind je al onze <a href="https://www.boodschappen.nl/zoeken/scones/">sconesrecepten</a>. . <h4>Scones van tevoren maken</h4> • Het deeg kun je van tevoren maken, maar bak de scones pas vlak voor serveren af. Bewaar het ongebakken deeg maximaal 1 dag in de koelkast, goed verpakt in folie. Koud deeg geeft extra luchtige scones.<br/> • Bewaar de scones in een luchtdichte trommel (3 dagen) of vries ze in (max. 3 maanden). <br/> • Verwarm (ontdooide) scones weer in een oven (160ºC) in 5-8 min. of in de airfryer (150ºC) in 3-5 min. <br/> • De broodrooster is ideaal om gehalveerde scones in te roosteren.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 579 kcal
vet 16 gram
verzadigd vet 7 gram
koolhydraten 97 gram
eiwit 12 gram