4 personen
gemiddeld
45 min.
lunch, voorgerecht, hoofdgerecht
home recepten Tom Kha Kai

Tom Kha Kai

ingrediënten


45 min
4 personen
1 limoen

dit product is niet beschikbaar

10 gram koriander

dit product is niet beschikbaar

75 gram taugé

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels Thaise vissaus

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel bruine basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

400 milliliter kokosmelk

dit product is niet beschikbaar

200 gram kastanjechampignons

dit product is niet beschikbaar

300 gram kipfilets

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter kippenbouillon

dit product is niet beschikbaar

1 rode peper

dit product is niet beschikbaar

1 verse gember

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

2 stengels citroengras

  • 1 Kneus de stengel citroengras door ze licht te pletten met de zijkant van een groot mes. Snijd de knoflook in plakjes. Schil de gember en snijd in plakjes. Snijd de rode peper in dunne ringetjes.
  • 2 Verhit de kippenbouillon in een ruime soeppan en voeg het citroengras, de knoflook, gember en rode peper toe. Breng aan de kook, en laat dan op een lage stand 15 min. trekken.
  • 3 Snijd intussen de kipfilet in stukjes. Snijd de champignons in plakjes. Voeg de kip, kokosmelk, basterdsuiker en champignons toe aan de bouillon. Laat nog 15 min. zachtjes koken.
  • 4 Snijd de limoen in partjes. Snijd de koriander grof. Voeg de vissaus en taugé toe aan de soep en breng de soep op smaak met zout en peper.
  • 5 Serveer de soep in kommen en garneer met koriander. Geef de limoenpartjes erbij om naar smaak uit te knijpen.

bereidingstip

Voor een goede Tom Kha Kai snijd je de smaakmakers, zoals gember, rode peper en knoflook, in dunne plakjes, zodat ze veel smaak afgeven. Laat de soep zachtjes koken, niet doorkoken, zodat de kokosmelk mooi romig blijft en de kip mals.. <h4>Variatietips</h4> • Maak ‘m vegetarisch met tofu in plaats van kip. <br/> • Voeg extra groenten toe, zoals paprika, paksoi of sugarsnaps.<br/> • Maak de soep wat voedzamer met stukjes minimaïs of maïskorrels uit blik. . <h4>Zo serveer je Tom Kha Kai</h4> Tom Kha Kai hoort heet geserveerd te worden, het liefst in een kom of diep bord. Garneer met koriander en geef er partjes limoen bij om naar smaak toe te voegen. Serveer als voorgerecht, of als lichte maaltijd met wat rijst erbij. . <h4>Wat zit er in Tom Kha Kai soep?</h4> • Tom Kha Kai is een Thaise soep op basis van kokosmelk en bouillon, met kip, champignons, citroengras, gember, knoflook en rode peper. Vissaus, limoensap en verse koriander maken het gerecht compleet.<br/> • Tom Kha Kai is licht pittig door de rode peper, maar vooral fris en romig van smaak. Je kunt de pittigheid aanpassen door minder of meer peper toe te voegen.<br/> • Is Tom Kha Kai gezond? Deze soep zit boordevol smaakmakers zoals gember, knoflook en limoen. Het gebruik van kip, groenten en kruiden maakt Tom Kha Kai een lichte en voedzame keuze. En ken je tom yamsoep? Dat is net als Tom Kha Kai een lichte bouillonsoep met veel verse ingrediënten. Ideaal als voedzame opkikker of lichte maaltijd.. <h4>Tom Kha Kai bewaren</h4> Laat de soep eerst goed afkoelen, bewaar afgedekt in de koelkast en eet binnen 2 dagen. Verwarm de soep op een lage stand, zodat de kokosmelk niet gaat schiften.

wijnadvies

Green Grüner Veltliner of Jean Sablenay Sauvignon Blanc.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 340 kcal
vet 22 gram
verzadigd vet 17 gram
koolhydraten 12 gram
eiwit 23 gram