- 1 Doe de kipdelen in een pan en giet er zoveel water op dat ze onder staan. Snijd de ongeschilde ui in kwarten en voeg toe. Voeg de laurierblaadjes en foelie toe, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan in 30 min. garen. Laat de kip in de bouillon afkoelen.
- 2 Neem de kip uit de pan, verwijder het vel, haal het vlees van de botten en snijd het in blokjes. Zeef de bouillon en meet ½ liter af.
- 3 Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en roer de bloem door. Blijf roeren tot het mengsel als een bal van de bodem van de pan los laat. Roer er beetje bij beetje de bouillon door tot je een dikke, gebonden saus hebt. Breng op smaak met citroensap, nootmuskaat, zout en peper. Voeg de blokjes kip toe en verwarm mee. Snijd intussen de peterselie fijn.
- 4 Roer de eierdooiers los met de slagroom of kookroom en roer dit mengsel door de ragout. Warm goed door, maar laat de ragout niet meer koken. Bestrooi met de peterselie.
bereidingstip
<h4>Bereidingstips</h4> Zorg voor de juiste verhoudingen van de ingrediënten. Als je dat niet doet, is de kans groot dat de ragout te dun wordt of juist te dik. <ul> <li>Te dun? Maak een glad papje van maïzena of bloem met koud water of bouillon. Roer beetje voor beetje door de ragout tot de gewenste dikte is bereikt. Laat nog even doorkoken.</li> <li>Te dik? Voeg een scheutje bouillon of melk toe en roer goed door. Herhaal tot de ragout de juiste dikte heeft. Warm zachtjes door.</li> </ul> . <h4>Smaakvariaties</h4> De klassieke smaakmakers voor kipragout zijn nootmuskaat, citroensap, peper en zout. Extra op smaak brengen? Gebruik wat verse peterselie, bieslook of een snufje kerrie voor een kruidige twist. . <h4>Wat zit er allemaal in ragout?</h4> Een kippenragout bestaat uit zacht gegaard kippenvlees in een romige saus op basis van boter, bloem en bouillon. Voeg gehaktballetjes of champignons toe voor klassieke variaties. . <h4>Weinig tijd?</h4> Kies een lekkere ragout uit blik en voeg nog wat verse peterselie en een kneepje citroensap toe. Vul er pasteitjes mee of geef er rijst of pasta bij. . <h4>Kipragout bewaren</h4> <ul> <li>Ragout kun je tot 2 dagen van tevoren maken. Laat het volledig afkoelen en bewaar het goed afgedekt in de koelkast.</li> <li>Ragout invriezen wordt afgeraden. Door de saus met room of eidooier kan de structuur veranderen.</li> </ul> . <h4>Variatietip</h4> Serveer de ragout in een pasteibakje, met vers of geroosterd brood, in een rijstrand of met gekookte rijst.
wijnadvies
Een levendige Pinot Blanc uit de Elzas of een Rijnse RieslingKabinett, lekker gekoeld schenken (9-11°C).