alles over de framboos

herkomst & beschikbaarheid van de framboos

De framboos is een naast familielid van de braam, wat duidelijk te zien is aan de bouw van de vruchten. Frambozen zijn in een groot deel van de wereld inheems en kunnen, afhankelijk van de soort, gele, rode , roze, oranje, bruine of zwarte vruchten dragen. Beroepsmatig wordt de ons bekende roze/rode framboos gekweekt vanaf het einde van de 16e eeuw, met Griekenland en Italië als bakermat. Frambozen behoren tot de groep zachtfruit. Het Nederlandse frambozenseizoen begint eind april wanneer de eerste frambozen uit de kassen worden geoogst en loopt tot eind oktober. De rest van het jaar komen frambozen uit Mexico, Portugal en Spanje.

frambozen zijn zó lekker

Frambozen zijn lekker sappig en zoet, en egaal van kleur. Frambozen zijn goed te mengen met ander zachtfruit en kunnen worden gepureerd voor heerlijke sauzen. Frambozensaus kan gebruikt worden in kleurrijke sorbets, soufflés, jams , geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. Uiteraard zijn frambozen ook te verwerken in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe.

Een framboos is een verzamelvrucht van allemaal kleine vruchtjes. De vorm kan afhankelijk van het ras langwerpig, kegelvormig of rond zijn. De meeste frambozen zijn roze/rood, soms zijn er ook gele frambozen in de handel.

kwaliteit van de framboos

Frambozen horen er fris, mooi en droog uit te zien. Frambozen zijn zeer kwetsbaar. Behandel ze daarom voorzichtig en houd de kwaliteit goed in de gaten. Fruit dat beschadigd is, gaat snel in kwaliteit achteruit en steekt andere vruchten aan. Haal eventueel beschadigd fruit zo snel mogelijk weg bij andere vruchten.

zo bewaar je frambozen

Het meeste zomerfruit kan niet lang op een warme plaats worden bewaard. Het beste is het fruit direct na aankoop ongewassen in de koelkast te bewaren. Spreid het bij voorkeur uit op een bord. Maar zelfs dan zijn frambozen op z'n hoogst een dag te bewaren. Haal eventueel beschadigd fruit zo snel mogelijk weg bij andere vruchten. Frambozen kunnen goed worden ingevroren.

tips om frambozen schoon te maken

Raak zachtfruit, waaronder frambozen , zo weinig mogelijk aan. Was het fruit vlak voor het serveren , maar alleen als het nodig is.

Terugroepactie | Kips Vega Paté