vegetarisch en verrassend

Wil je een lekker alternatief voor een stukje vlees? Je vindt het bij SPAR!

bestel hier vegetarische producten

plaatpizza met aubergine, geitenkaas en balsamico

bespaar 750 liter

Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je ongeveer 150 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees. Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees en zuivel te eten? Als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet, bespaar je 750 liter aan water.

121 kilometer autorijden

Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 21,1 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren, bespaar je dus ongeveer 121 km rijden met een gemiddelde auto.

groentequiche met kaas

gepofte zoete aardappel met hüttenkäse en olijven

één blije kip

De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 29 gram rundvlees, 55 gram varkensvlees en 26 gram kippenvlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 770 gram minder vlees geconsumeerd.

7 maanden werk voor een boom

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie* vlees. Een boom kan in een maand circa 1700 gram CO2-uitstoot uit de lucht opnemen in zijn biomassa en omzetten in zuurstof. Door één week geen vlees te eten, bespaar je dus de uitstoot waar een boom 7 maanden voor nodig heeft.

geroosterde slakropjes met balsamicosiroop

makkelijker dan je denkt

Lekkere en verrassende vegetarische recepten en producten vind je bij SPAR. Vlees kun je heel eenvoudig vervangen en er zijn genoeg heerlijke gerechten te bereiden met groenten, peulvruchten, noten, kaas en bijvoorbeeld tofu. Denk aan pasta met groenten en geitenkaas, een makkelijk broodje falafel, risotto met gorgonzola of misschien wel noedels met tofu. Snel klaar en zó lekker!

Daag jezelf uit!

Daag jezelf uit om een week lang géén vis of vlees te eten. Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om van 9-15 maart 2020 een week lang de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te ontdekken. Bij SPAR vind je diverse pan-klare groenten, waarmee je binnen een handomdraai een heerlijk vegetarisch recept op tafel hebt staan. Bekijk hier ons brede assortiment en daag ook je vrienden en familie uit!

vegetarisch is niet saai en smakeloos

Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, schrijfster van het boek De Hippe Vegetariër. Elke dag vlees eten is bijna niet meer van deze tijd. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Proberen en proeven is geloven! Want vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is juist heel makkelijk en ook nog eens gezond. Bekijk de recepten van SPAR en doe inspiratie op!