sluit filter

bloemkool, spruiten, kool en broccoli

oer-Hollandse en super lekker

broccoli, bloemkool, kool, spruiten


broccoli
0. 79
broccoli Wikkel 500 Gram
0. 79
bloemkool
2. 15
bloemkool Los 1 Stuks
2. 15
bloemkool weetjes

bloemkool weetjes

Hier vind je alles wat je wilt weten over bloemkool. Zoals recepten, bewaartips en de herkomst!

Krautboy zuurkool naturel
0. 65
0. 65
spitskool
1. 59
spitskool Krimp 1 Stuks
1. 59
broccoli
0. 79
broccoli Wikkel 500 Gram
0. 79
spruiten
1. 79
spruiten Wikkel 500 Gram
1. 79
paksoi
1. 25
paksoi Wikkel 1 Stuks
1. 25
de lekkerste aardappels

de lekkerste aardappels

Vastkokend, kruimig, zoet, in plakjes of in blokjes gesneden aardappels. Altijd lekker en héél veelzijdig!

chinese Kool
1. 59
chinese Kool Wikkel 1 Stuks
1. 59
Krautboy zuurkool kruiden
0. 85
0. 85
rode kool
2. 25
rode kool Wikkel 1 Stuks
2. 25
witte kool
2. 25
witte kool Wikkel 1 Stuks
2. 25
Krautboy biologische zuurkool
0. 99
0. 99
bloemkool
2. 49
bloemkool Zak 1 Stuks
2. 49
biologische broccoli
2. 05
biologische broccoli Los 350 Gram
2. 05
zuurkool
1. 25
zuurkool Zak 250 Gram
1. 25
Krautboy zuurkool kerrie
1. 19
1. 19
Krautboy zuurkool wijn
1. 19
Krautboy zuurkool wijn Zak 520 Gram
1. 19
groene  kool
1. 99
groene kool Wikkel 1 Stuks
1. 99

herkomst & beschikbaarheid van de spruit

Spruiten werden in het midden van de 18e eeuw voor het eerst in België gesignaleerd. Rond het jaar 1800 bereikten de spruiten Engeland en Frank­rijk. Spruiten behoren tot de familie van Brassica, de koolsoorten. De spruit is een Oer-Hollandse groente, die met name in de herfst- en winter­ maanden gegeten wordt. Spruiten zijn beschik­baar van Nederlandse bodem van oktober tot en met half februari.

spruiten zijn zó lekker

Spruiten hebben een pittige koolsmaak. Kook spruiten in ruim water. In tegenstelling tot alle andere groenten blijft vitamine C in spruitjes beter bewaard als ze in ruim water worden gekookt. Spruiten worden vooral als hoofd­gerecht gegeten. Ze zijn geschikt voor zeer uiteenlopende bereidingswijzen: Oer-Hoilands met aardappelen, jus en vlees, maar ook in de wok of in de soep zijn spruiten overheerlijk te bereiden. Spruiten zijn ook geschikt om te stomen of smoren en te laten sudderen in bouillon met uienringen en specerijen. Laat de typische spruitjeslucht verdwijnen door tijdens het koken een ui of een scheutje azijn of koffiemelk aan het kook ­ water toe te voegen.

Spruiten zijn kleine, stevige, heldergroene vaste 'kooltjes ', die groeien in de oksels van spruitkool. De kleine, groene kooltjes zitten vol vitamine C die zelfs tijdens het koken intact blijven. Ze hebben een frisse, groene kleur en voelen lekker stevig aan.

kwaliteit van de spruit

Spruiten horen hard, goed gesloten en egaal groen van kleur te zijn. Spruiten mogen geen gele bladeren hebben en moeten vrij zijn van luis. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen.

zo bewaar je spruiten

Bewaar spruiten in de groentelade van de koelkast. Zo zijn ze 2 tot 5 dagen houdbaar. Spruiten zijn geschikt om in te vriezen. De blancheertijd is 3 minuten.

tips om spruiten schoon te maken

Snijd een dun plakje van het stronkje weg en verwijder de lelijke of beschadigde blaadjes. Kruis van grote spruiten de stronkjes in met een mes; dit verkort de kooktijd.

recall SPAR Boerenleverworst 125 gram bekijk hier