borrelen met bier

bier en spijs, de lekkerste combinaties

bestel speciaalbier

Hollandse hapjes

bestel snacks

voor kraak en smaak

bestel toastjes

blond bier bij SPAR

Blonde speciaalbieren hebben een heldere, goudgele kleur en een frisse witte schuimkraag. Blond bier is bijna altijd van hoge gisting. Als blond laag is gegist dan noemen we dit ook wel pils. Door de hoge gisting is blond bier vaak vrij stevig en hebben deze bieren in tegenstelling tot pils een hoger alcoholpercentage. De smaak van blond bier is normaal gesproken niet heel erg uitgesproken en het drink soepel weg. Een populair blondbiertje van SPAR is de Brugse Zot met een unieke receptuur. Een heerlijk biertje om mee te beginnen tijdens een bierproeverij. 

IPA bier bij SPAR

IPA behoort oorspronkelijk tot de blonde bieren. IPA staat voor India Pale Ale. Aan IPA speciaalbier wordt meer hop toegevoerd, wat zorgt voor meer bitterheid. Vaak zijn IPA’s ook in fruitige smaken te verkrijgen om de bittere smaak weer te nuanceren. Oorspronkelijk komt dit soort bier uit Engeland. Britse soldaten die destijds gevestigd waren in India, konden hun bier helaas niet bewaren tijdens de reis van 4 maanden per boot. De Britse bierbrouwer George Hodgson kwam op het lumineuze idee om bier met een hoger alcoholpercentage te brouwen en meer hop toe te voegen waardoor het langer houdbaar was. Alcohol en hop zijn namelijk natuurlijke conserveringsmiddelen. Probeer de Brand IPA met de frisse geur van mango en een vleugje citrus. 

dubbel en donker bier bij SPAR

Bij de naam ‘dubbel bier’ zou je misschien denken dat dit iets te maken heeft met de samenstelling van het bier. Dit is echter niet het geval. Dubbel bier heeft zijn naam te danken aan een eeuwenoude gewoonte. In de middeleeuwen zette bierliefhebbers namelijk kruizen op de biervaten om aan te geven hoe zwaar het bier was. Niet iedereen kon lezen en schrijven, daarom werd er voor dubbel bier twee kruizen gebruikt.

De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier is zeer populair in België. In Amerika en Ierland, waar het bier bijna donkerbruin tot zwart kleurt. Een van onze favoriete dubbelbiertjes is de Affligem Dubbel alskomstig van de Alken Maes brouwerij in België. 

witbier bij SPAR

Als je denkt aan een witbiertje denk je aan een verfrissende smaak en kleur. Het wordt gemaakt met onder andere ongebrande mouten als basis. Het is een ongefilterde biersoort met een hoge gisting en dit zorgt ervoor dat het bier ietwat troebel is. Aan witbier worden vaak diverse aroma’s toegevoegd zoals sinaasappelschol, kruiden of anijs. Dit zorgt voor een zoete smaak en doordat er bijna geen hop gebruikt wordt, is het vaak niet bitter.

Je zou denken dat witbier en weizenbier hetzelfde soort bier is. Dit is echter niet zo! Het verschil zit vooral in de regelgeving van het bier. Weizenbier moet volgens Duitse wetgeving minimaal voor 50% uit tarwe bestaan en mag naast graan, hop en water geen andere ingrediënten bevatten. De klassiek onder de witbieren is natuurlijk Hoegaarden. Wit. Geniet ook thuis van de heerlijke smaak van deze dorstlesser!

tripelbier bij SPAR

Tripel is een zware biersoort en door de toevoeging van suiker smaakt dit bier een beetje zoetig. Doordat er veel suiker is toegevoegd zorgt dit ook voor een hoog alcoholpercentage. De term tripel geeft de kracht van het bier aan. Een tripelbier is dus vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting op de fles. Het alcoholpercentage is hoog omdat er suiker (of glucose) wordt toegevoegd tijdens het brouwen. Dit verhoogt het alcoholpercentage en zorgt voor een zoete smaak, heel verraderlijk kunnen we dus wel stellen. Leffe Tripel is een tripelbiertje met een uiteenlopend rijtje aroma's:  banaan, perzik, rijpe ananas, kruidige noten, koriander en sinaasappel. 

radler bij SPAR

Radler is een combinaties van pils en limonade. Radler is niet hetzelfde als fruitbier, hier wordt namelijk ook daadwerkelijk met fruit gebrouwen (zoals kriekbier). Radler is hét perfecte drankje voor op een warme terrasdag.

In de Duitse kroeg Kugler Alm net onder München, ligt de oorsprong van Radler. In 1922 werd fietsen steeds populairder en als snel legde de kroegeigenaar een fietsroute aan langs zijn kroeg. Wegens de enorme drukte raakte de bier voorraad al snel op en mengde de eigenaar zijn bier met limonade om de dorstige fietsers toch te voorzien van een koud drankje. Het mengsel noemde hij Radlermass, genoemd naar de ‘ Fahrradfahrer’ (beter bekend als de fietser) in combinatie met Mass; Duits voor een 1-liter bierpul. Bij SPAR kennen we diverse Radler biertjes, bekijk ons volledige Radler assortiment vol frisse biertjes. 

de termen dubbel, tripel en quadrupel zeggen niks over de samenstelling van het bier. Het geeft het alcoholpercentage aan: sterk, sterker of sterkst. 

speciaalbier bestellen bij SPAR

Bij SPAR vind je speciaalbiertjes in alle soorten en maten, elk met een ander verhaal en voor elke portemonnee. Bestel de speciaalbiertjes voor 10:00, dan heb je ze vandaag nog in thuis,! We bezorgen natuurlijk ook op kantoor, op de camping of in je vakantie huisje. Lees hier meer over online bestellen bij SPAR.

Terugroepactie | Kips Vega Paté