filter en sorteer
verse sappen

verse sappen

De lekkerste verse sapjes van vers fruit vind je bij SPAR!

2 personen
15 min
4 personen
80 min

appeltjes van oranje

Sinaasappels zijn superlekker en ook nog eens heel erg gezond! De prachtige, oranje vrucht kun je zelfs gebruiken als sfeermaker. Wil je bijvoorbeeld een heerlijke, warme wintergeur in huis. De oplossing ligt binnen handbereik! Pak een sinaasappel en heel veel kruidnagels, steek de kruidnagels in de sinaasappelschil, totdat het oranje niet meer zichtbaar is. Het resultaat van dit monnikenwerk, is een prachtige kruidnagelbol, welke een heerlijke geur verspreid. Maar... we gebruiken sinaasappels natuurlijk nog veel liever in gerechten en sappen, dan decoratief. Versgeperst sinaasappelsap ligt momenteel een beetje onder de loep, door de fruitsuikers zou het niet de meest verantwoorde keuze zijn, maar eerlijk is eerlijk... De dag starten met versgeperste sap is altijd raadzamer dan te kiezen voor een sapje uit een pak. Laten we niet vergeten dat de sinaasappel boordevol vitamine C zit. Naast een versgeperst sapje is het natuurlijk een sappig tussendoortje en een zoete toevoeging aan een frisse salade, je kunt marmelade maken van de sinaasappel of serveren in een dessert.

 

de verborgen kracht van citroen

Citroenen hebben een reinigende werking. Niet voor niets beginnen veel mensen de dag met een glas lauwwarm water en een uitgeperst citroentje. Citroen helpt de spijsvertering op gang, het heeft een reinigende werking en citroen zou zelfs helpen bij afvallen. Je zou kunnen denken "baat het niet, schaadt het niet" en maak een gewoonte van zo'n verfrissend drankje in de ochtend. Wist je trouwens dat citroensap ook de perfecte remedie is bij onaangename geuren aan je handen. Heb je bijvoorbeeld vis bereid of garnalen gepeld? Was je handen dan met een beetje citroensap, je zult merken dat de geur als sneeuw voor de zon verdwijnt. Trouwens, vis en citroen zijn een gouden combinatie. Serveer een schijfje citroen bij een gebakken visje, sterker nog, je kunt vis zelfs garen in citroensap. Natuurlijk is de citroen in nog veel meer gerechten een absolute smaakmaker. Wat dacht je van een citroenmayonaise, ingemaakte citroenen of een citroentaart met meringue? Wordt er in een recept aangegeven dat je de schil van een citroen gaat gebruiken, kies dan voor biologische citroenen en boen zelfs dán de schil nog goed. Citroenen hebben namelijk een klein waslaagje en dit wil je echt niet opeten.

 

de mandarijn is klein maar fijn

Hoewel mandarijntjes het hele jaar verkrijgbaar zijn, is het toch het lekkerste om mandarijntjes in het seizoen te kopen. De mandarijnen zijn dan lekker klein, sappig, zoetzuur en hebben nog niet zoveel pitjes. Bovendien… de mandarijn hoort een beetje bij de winter. Verse mandarijntjes zijn natuurlijk het allerlekkerste en supergezond, maar mocht je nu een witlofsalade met mandarijntjes willen maken, dan kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor mandarijntjes in blik. Je maakt het jezelf dan lekker makkelijk. Je hoeft niet te schillen, geen witte velletjes van de partjes te halen en de partjes zijn zelfs al ontveld. Mandarijnpartjes uit blik zijn bijvoorbeeld perfect voor het lekkere nagerechtje kwark-crème brûlée met mandarijntjes. Mandarijntjes zijn een lekkere en gezonde tussendoortjes en kinderen zijn er helemaal dol op! Je kunt mandarijntjes het beste in de maanden van oktober t/m maart nuttigen, dan zijn ze gewoonweg het allerlekkerste! 

lekker exotisch met limoen

Natuurlijk mogen we de limoen in het rijtje van citrusfruit niet vergeten, evenals de bloedsinaasappel, grapefruit en de mineola. Stuk voor stuk zijn deze stuks fruit kleine vitaminebommetjes. De sappige vruchten zijn heerlijk bij het ontbijt, verantwoorde tussendoortjes en uitstekend in hartige- en zoete gerechten te gebruiken. De limoen wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt, bak een stukje kipfilet en druppel er wat limoen over met een gesneden rood pepertje en je waant je direct in een exotisch oord of wat dacht je van een bakje kwark met daar doorheen wat geraspte kokos, limoensap, verse mango en een kneepje honing. Ook heel lekker, zelfgemaakte limoenboter, heel makkelijk zelf te maken door roomboter, het rasp van een halve limoen (goed gewassen), rode peper, koriander en een teentje knoflook tot een boter te mengen in de keukenmachine. Smullen gewoon!  

 

Terugroepactie | Kips Vega Paté