de kalender als menukaart

kies groente van het seizoen

Groente moet je doen! Probeer deze groente recepten!

4 personen
4 personen
4 personen
4 personen
witte kool
2. 25
witte kool Wikkel 1 Stuks
2. 25
broccoli
1. 69
broccoli Wikkel 500 Gram
1. 69
aubergine
1. 09
aubergine Wikkel 1 Stuks
1. 09
snijbonen
2. 49
snijbonen Zak 400 Gram
2. 49
champignons
1. 35
champignons Bakje 250 Gram
1. 35

groentjes

Wist je dat snackkomkommers groeien aan een klimplant met hele grote bladeren? Snackkomkommers zijn het ideale frisse en knapperige tussendoortje. Neem ze mee naar je werk, naar school of tijdens een dagje uit. Onze groentjes worden geteeld door de broers Willy en Gert van Bussel. Het PlanetProof-keurmerk hebben zij dik verdiend, omdat ze zoveel mogelijk gebruik maken van biologische gewasbeschermingsmiddelen en besparen op energie- en watergebruik.

stoplicht

Nederlandse paprika’s zijn van maart tot en met oktober verkrijgbaar. Wist je dat groene paprika’s eigenlijk onrijpe paprika’s zijn? Ze smaken wat kruidiger en bitterder. Rijpen ze wat langer, dan worden ze vanzelf geel, oranje of rood, afhankelijk van het ras. Rode en oranje paprika’s smaken het zoetst. Oranje bevat de meeste vitamine C, groen bevat meer vitamine K en vezels. Drie kleuren paprika’s in één verpakking noemen we een stoplicht-verpakking!

wild thing

De samenstelling van de cherry wildmix wisselt gedurende het seizoen. De tomaten zijn zoet en sappig van smaak en gemixt in verschillende kleuren. Ze worden geteeld bij Kwekerij Osdorp. Een kwekerij met een zeer duurzame visie. De kas gebruikt groene stroom en gas en bijna geen gewasbeschermingsmiddelen. Bij Osdorp werken zo’n 300 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De kwekerij heeft het PlanetProof-keurmerk

een roosje

Het seizoen voor bloemkool uit Nederland loopt van april tot en met oktober. Steeds meer mensen ontdekken hoe veelzijdig de bloemkool is. Lekker geroosterd uit de oven of in kleine roosjes gesneden, rauw, door een salade. Maar je kunt er ook je eigen gezonde couscous of pizzabodem van maken. Is het je al eens opgevallen dat een bloemkool een fractal is? Dit houdt in dat het kleinste deel van de bloemkool precies hetzelfde uiterlijk heeft als de bloemkool als geheel.

Als je weet wat er in ons land groeit in elk seizoen, dan ontdek je meteen hoeveel mooie Nederlandse groentensoorten er zijn. Geteeld door boeren met een goed verhaal.

Door te kiezen voor groenten en fruit van het seizoen, hoeft je voedsel niet van ver te komen. Dat scheelt een hoop onnodige CO2-uitstoot en kosten. Seizoensproducten smaken bovendien heerlijk. Omdat ze van dichtbij komen, liggen ze sneller in de winkel. Hartstikke vers dus. Niet voor niets kiezen ook de topkoks van ons land er graag voor om te werken met Nederlandse producten van het seizoen.

weten wat je eet

Bij SPAR weten we dat er heel wat telers in ons land zijn die vol passie werken aan hun duurzame producten. Daarom werken we graag met Mijnboer. Dit merk werkt alleen met telers uit Nederland die duurzaam telen en een uniek eigen verhaal hebben. Dit soort vakmensen ondersteunen we graag. Zoals bloemkooltelers Bas de Wit en zijn broer uit Hoogkarspel. Samen hebben ze het familiebedrijf van hun vader overgenomen. Ze telen hun bloemkool in vier periodes, van het voorjaar tot de late herfst. In elke periode telen ze het juiste ras bloemkool dat geschikt is voor die periode. Omdat ze vier oogstmomenten hebben zijn hun bloemkolen altijd super vers. Ook radijsteler Erik de Jong heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen. Als kind vond hij het al prachtig om zijn vader te helpen en nu runt hij vol enthousiasme het bedrijf. De radijzen oogsten zijn medewerkers met de hand.

 

Niet alleen het milieu is belangrijk, de telers zetten zich ook in op sociaal gebied. In de bijzondere tomatenkwekerij van Jeroen Rijpkema vinden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek. Tussen de middag krijgen ze een warme maaltijd, met lekker veel groenten uit eigen kas. En ook tomatenkwekerij It Wiid in het Friese dorpje Wier is een sociale werkplaats, waar mensen onder begeleiding van jobcoaches weer leren in het werkritme te komen.

Planet Proof

Dat veel van de telers van Mijnboer duurzaam werken, bewijst hun certificering door keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. De boeren en tuinders met dit keurmerk streven naar balans tussen hun manier van werken en de draagkracht van de planeet. Ze doen dit door steeds verdere stappen te zetten om de aarde minder te belasten. Ze voldoen zelfs aan meer eisen dan wettelijk nodig is en leveren zo een bijdrage aan een schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit, meer natuur op het landbouwbedrijf en recycling.

bewuste keuze

Heb jij ook zin om te koken met groenten van het seizoen? Dan heb je voldoende keuze uit mooie producten van eigen bodem, gemaakt door telers waar we trots op zijn. En het leuke is, dat je door te koken volgens de seizoenen vanzelf gevarieerder eet. Het maakt je creatiever. Laat je inspireren door de seizoenen!

 

weet wat je eet, alles wat je over groente wilt weten

recalls | bekijk ze hier!